1. Niels Christensen i Odgård
Niels Christensten Odgaard fik sit tilnavn fra den gård i Lyngs sogn, hvor han fødtes og tilbragte den første del af sit liv. Da han døde i Semb i Hvidbjerg sogn i 1759, skrev præsten i kirkebogen, at han var 54 år gammel, så han skulle altså efter det være født omkring 1705. Da kirkebøgerne fra de to nævnte sogne, der udgjorde et pastorat og havde fælles præst, først begynder i 1730, kan fødeåret ikke dokumenteres med en notits om hans barnedåb.
I Hurup sogn, hvor han fandt sin ægtefælle, er der et gevaldigt hul i rækken af kirkebøger, men i den ældste, der er bevaret, kan man læse om deres ægteskab i 1729:
Dette skete altså så heldigt og belejligt, at man i kirkebogen for Lyngs sogn kan følge alle familiens barnefødsler og –dåb:
Den førstefødte var en søn, der blev opkaldt efter sin morfar og fik navnet Mads. Han blev født i 1731, men levede kun i 14 dage. To år senere, i 1733, fødtes en ny søn, der fik det samme navn.
1731. No. 2. Dm. Jud.: Maths, Niels Odgrd og Maren Madsdtt Barn. Faddere: Christen Odgrd., Peder Knuds., Jens Peders., Giertru Jensdtt. Og Maren Andersdatter
1733. No. 6. 10. Trinit.: Mads, Niels Christens og Maren Madsdtt barn i odgrd. Faddere: Jens Boyes., Christen Odgrd., Mads Madss., Kirsten Thomesdtt. Lyngs, Anne Christensdatter
1736. No.2. 1 Dm P. Epiph.: Maren, Niels odgaards og Maren Mathsdatters barn i odgaard. Faddere:Christen Odgaard, Niels Hinding, Jens Odgaard, Else Christensdtt., Magret Pedersdtt.
1738. No.10. 2 Advent: Cidcel, Niels odgaards og Maren Mathsdtts. Faddere: Mads Heedegrd., Christen Odgrd., Niels Hinding, Else Christensdatter, Cidcel Christensdatter.
1741. No.1. d 25 Martij: Karen, Niels odgaards og Maren Matsdtt barn. Faddere: Christen Odgrd., Mats Matsøn, Jochum Pedersøn i Odgrd., Maren Christensdtt., Cidcel Christensdtt.
Navnene og fadderlisterne giver mange informationer om familiens slægt og omgangskreds.
Da Maren Madsdatter døde i 1775, blev hendes alder sat til 72 år. Hun skulle altså være født omkring 1703. I Hurup sogns kirkebog læser man, at Mads Madsen og Sidsel Pedersdatter i 1704 fik en datter ved navn Maren. Der er ingen tvivl om, at det er den Maren, Niels Odgaard ægtede, og at børnene Mads og Sidsel blev opkaldt efter moderens forældre.
Mads Madsen døde i 1711, men Maren havde en storebror ved navn Mads, og det er utvivlsomt ham, der optræder i fadderlisterne som Mads Madsen eller Mads Hedegaard. Da han blev døbt i Hurup kirke i 1695, kaldtes hans far Mads Madsen Hedegaard, og ved begge de to søskendes barnedåb optrådte en fadder ved navn Laurits Madsen Hedegaard. Niels Odgaards kone var altså datter af en bror til en af Ydby sogns storbønder, fæsteren af den gård, der blev (og lige siden er blevet) kaldt Refs Hedegård.
Den Christen Odgaard, der optrådte som fadder ved alle fem barnedåb, var nok i de fleste tilfælde Niels Odgaards far, men han kunne også være en bror af samme navn. Broderens kone hed Maren Christensdatter, måske var det hende, der var fadder ved den yngste datter dåb. Den yngre Christen Odgaard fæstede gård i Hvidbjerg i 1727, og ved hans børns dåb i Hvidbjerg kirke optræder både faderen og broderen fra Odgård, og ved hans sidste barns dåb i 1742 var både Niels og Maren i Odgård faddere.
Anne Christensdatter, der var fadder for Niels Odgaards anden søn, var gift med Niels Hinding, der var fadder to gange. Hun var søster til Christen og Niels Christensen Odgaard. Om der blandt de andre ”Christensdøtre” også var søstre, er muligt, men uvist, men ellers synes de resterende faddere at være nabofolk fra Odgård og omegn.
Den ældre Christen Odgaard kaldtes indimellem også Christen Boiesen. Det blev han kaldt af præsten, da hans død og begravelse noteredes i kirkebogen i april måned 1741. Han blev 70 år. Christen Boiesens tid i Odgård, herunder også forholdet mellem far og søn, mens de begge boede der, behandles i andre sammenhæng.
2. Niels Odgaard i Semb
Samme dag som Christen Odgaard døde, døde også Niels Odgaards søn Mads, der kun blev 7 år. Børneflokken bestod derefter af de tre døtre Maren, Sidsel og Karen. Flere kom der ikke til.
Et årstid senere – den 4. februar 1742 – boede familien stadigvæk i Odgård (da var Niels og Maren som tidligere nævnt faddere i Hvidbjerg Kirke). Men i løbet af det år forlod de gården og flyttede til Semb i Hvidbjerg sogn. Dér boede de i november måned, da følgende skøde blev udfærdiget og underskrevet:
Af dette dokuments ordlyd kan mange interessante informationer uddrages:
For det første ses, at Niels Odgaard og hans familie ikke længere boede i Odgård i Lyngs sogn. De var flyttet til den gård i Semb, der kaldtes Kjærgård. Det ser ud som om, de byttede gård med den Christen Lauritsen, der udstedte skødet, og som altså flyttede fra Kjærgård til Odgård.
Skødet rummer også forklaringen på, hvorfor der til gården i Semb hørte lidt mere end 4 skæpper selvejet jord. Da man byttede fæstegårdene, var det altså mest praktisk også at handle med den del af ejendommen, sandsynligvis fordi de to dele var fuldstændigt sammensmeltede.
Martha Lyngbye, der nævnes i skødet, var enke efter Peder Nielsen Hvidberg, der var præst i Hvidbjerg-Lyngs. Ud over den halve ødegård, som hun havde solgt til Poul Madsen, og som Niels Odgaard ved handlen i 1742 blev ejer af en del af, havde hun også arvet halvdelen af Kjærgård. I 1737 lånte hun 1000 rigsdaler af ritmester Johan Moldrup, og i den anledning pantsatte hun sit jordegods, herunder de gårde, hun ejede i Semb, bl.a.:
Præsteenken giftede sig senere på året med sognekapellanen Niels Jakobsen Schmidt i Holstebro, men det ægteskab fik hun ikke meget glæde af. Et par år senere blev han nemlig suspenderet, og senere afskediget, på grund af ”syndigt adfærd” med en anden kvinde. Han fik ganske vist sidenhen oprejsning og blev frikendt for forseelsen, men da var Martha Lyngbye død. Det skete i august 1743. Ved skiftet efter hende blev hendes jordegods forsøgt solgt på auktion, og det viste sig at blive en ret langstrakt proces:
Det var altså den afdødes datter, Mette Marie Hvidberg, der endelig besluttede sig for at købe den halve Kjærgård, der jo – som det ses – havde skiftet fæster mellem 1737 og 1743. Den først omtalte fæster, Christen Heedeg[aard], er naturligvis den samme som den Christen Lauritsen, der solgte Niels Odgaard ødegårdsparcellen.
Mette Marie Hvidberg købte nok sin mors andel af gården, fordi hun selv ejede den anden halvdel, og det må have været en lettelse for Niels Odgaard, der slap for at skulle aflevere fæsteafgiften to steder. Nu skulle han blot en tur til Søndbjerg for at aflevere alle 6 rigsdaler og 4 mark på én gang. Da hun en snes år senere solgte gården til Niels Odgaards svigersøn, Peder Munk, blev dens hartkorn angivet til 3-3-0-1½. Det er 1 album mindre end 2 x (1-5-2-1¼). Om der er tale om en regnefejl, en afskrivningsfejl eller en regulering kan ikke afgøres. Sandsynligvis er der tale om en afskrivningsfejl, og i hvert fald er 3-3-0-2½ det historisk set rigtige.
Grunden til, at de to gårde blev byttet, er uopklaret, men årsagen kunne være Christen Boiesens død og udredningen af arven efter ham. Måske havde det belastet Niels Odgaards økonomi i en sådan grad, at han ikke længere kunne klare udgifterne til skat og fæsteafgift på den langt større gård, som Odgård var, og måske havde Christen Lauritsen reddet ham ud af en økonomisk klemme. Det kunne han have gjort, fordi det var en slægtning – hans kusine – og hendes mand, der var i knibe, og fordi han var en mand med midler og ambitioner, som søn af storbonden i Refs Hedegård, der forsøgte at spille lige op med sine brødre.
Niels Christensen Odgaard levede – så vidt det kan sluttes af manglende vidnesbyrd om andet – et fredeligt og almindeligt fæstebondeliv, indtil han døde som 54-årig i 1759. Han efterlod sig kone og tre ugifte døtre på hhv. 23, 21 og 18 år. Der er ikke bevaret spor af nogen skifteforretning, enten fordi en sådan ikke fandt sted, eller fordi der ikke er bevaret arkivalier om små, spredte godsbesiddelser som Mette Marie Hvidbergs.